صفحه شخصی محسن مطلع   
 
نام و نام خانوادگی: محسن مطلع
استان: فارس - شهرستان: شیراز
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  شرکت آب منطقه ای فارس
شماره نظام مهندسی:  17-31-4737
تاریخ عضویت:  1389/05/11
 روزنوشت ها    
 

 کوه نمک بخش عمومی

4

گنبد یا کوه نمکی جاشک یکی از بزرگترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه به شمار می رود و بعنوان یک اثر طبیعی از جاذبه های گردشگری استان بوشهر محسوب می شود.

 

 


 


 

کوه نمکی جاشک به عنوان تنها اثر طبیعی ملی استان بوشهر در سال 88 به ثبت رسیده و اکنون در اختیار محیط زیست قرار گرفته است. مهمترین خصوصیات بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک به نوع نمکهای این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصر به فرد، آبشارها، بلورها و ... می توان اشاره داشت. رنگ سفید نمک‌های طعام گنبد به منطقه جاشک جلوه‌ای زیبا بخشیده است به نحوی که از جاده خورموج دیر به صورت یک کوه برفی زیبا در بخش شرقی دشت برهنه ظاهر شده است ...

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 




چهارشنبه 8 خرداد 1392 ساعت 09:28  
 نظرات    
 
مطلب کیانی زاد 20:38 چهارشنبه 8 خرداد 1392
1
 مطلب کیانی زاد
باسلام


فکر می کنم منظور از بندر "جاشک" همون بندر "جاسک" باشه !!!
حسن ابراهیمی 15:36 سه شنبه 14 خرداد 1392
1
 حسن  ابراهیمی
با سلام

من هم با برادر مطلب موافقم ، جاسک زیاد شنیدم اما جاشک تا حالا نشنیدم ، تا حالا تصویری از این مناطق ندیده بودم .

متشکرم
مطلب کیانی زاد 15:06 چهارشنبه 15 خرداد 1392
1
 مطلب کیانی زاد
بندر جاسک (س به سکون jask) یکی از شهرهای استان هرمزگان در جنوب ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان جاسک قرار دارد. و از شهرهای استراتژیک ایران می‌باشد.

نام این بندر که امروز جاسک نامیده می‌شود، در دوران گذشته به صورت‌های جاشک، چاشک، آسک بنگلان جک، رأس‌الجاسک و چاسک نیز ثبت شده است. در دوران بسیار قدیم بندر جاسک یکی از کانون‌های معتبر آئین میترا بود. معبدی به نام آناهیتا در جاسک باقی‌مانده است. تهمتن بن توران شاه ملقب به سلطان قطب‌الدین در سال ۱۳۳۰ میلادی به بعد در جاسک حکومت داشته‌است. در سال هزار و ششصد و چهارده میلادی انگلیسی‌ها بندر جاسک را به عنوان بندر تجاری خود در شمال خلیج فارس انتخاب کردند.

اولین محموله انگلیسی‌ها در سال ۱۶۱۶ با کشتی از هند در جاسک پهلو گرفت و در سال ۱۶۱۹ میلادی، تجار مذککور اولین تجارتخانه شرکت هند شرقی در جاسک را تأسیس کردند. این بندر تا زمانی که بندرعباس به تجارت انگلیسی‌ها اختصاص داده شد، مرکز تجارت و معاملات کمپانی هند شرقی با مرکز ایران بود. در اواخر سال ۱۶۲۰ میلادی هلندی‌ها از ورود دو کشتی کمپانی هند شرقی به بندر جاسک جلوگیری کردند. این کار که منجر به نبرد سختی بین انگلیسی‌ها و هلندی‌ها در حوالی این بندر شد، به شکست و اخراج هلندی‌ها از بندر جاسک انجامید.

کشور انگلیس برای بسط نفوذ خود در سال ۱۸۶۴ میلادی اقدام به استحکام مواضع خود در خلیج‌فارس نمود. از جمله این اقدامات، ایجاد خطوط تلگراف و کابل زیر دریایی بود که ایران و هند را از طریق گواتر- جاسک- بندرعباس مرتبط می‌ساخت. دولت انگلیس استحکامات نظامی چندی در جاسک به وجود آورد. در سال ۱۹۰۱ میلادی خطوط تلگرافی (سیم دریایی) دیگری از بندر جاسک به مسقط (عمان) دایر شد که مرکز آن در جاسک قرار داشت. درسال ۱۹۳۲ از سوی دولت ایران عبور بدون اجازه هواپیماهای انگلیسی و هلندی که از خاور دور به خاور میانه می‌آمدند، ممنوع اعلام شد؛ زیرا از بدو تأسیس خطوط هوایی، این دو کشور بدون کسب اجازه در فرودگاه‌های جاسک- بندرعباس- لنگه فرود می‌آمدند. در نتیجه این ممنوعیت، مسیر پروازهای فوق تغییر کرد. بندر جاسک امروزه از شهرهای نسبتاً آباد استان هرمزگان است که سه طرف آن را آب‌های ساحلی احاطه کرده و آن را به صورت یک شبه‌جزیره درآورده‌است. شهر از دو سوی شرق و غرب به خلیج جاسک می‌پیوندد و از سوی دیگر (شمال شرقی)، به مناطق نظامی متصل است. این موقعیت، شکل ظاهری شهر را به حالت طولی درآورده و عرض آن را بسیار محدود کرده‌است.

پرتال جاسک نیوز http://www.jasknews.ir
حسن ابراهیمی 23:32 سه شنبه 21 خرداد 1392
1
 حسن  ابراهیمی
مطلب جان از زحمتی که برای تهیه توضیحات کشیدید تشکر میکنم ، اطلاعات جالبی بود درباره جاسک که بیشتر باهاش آشنا بشیم .
مطلب کیانی زاد 03:38 پنجشنبه 23 خرداد 1392
0
 مطلب کیانی زاد
:)